Op 11 maart 2022 kopte het nieuws: ‘Het Nederlandse leger staat er nog slechter voor dan gedacht. Op hetzelfde moment dat er in Europa een oorlog woedt, blijkt dat meer dan 65 procent van alle grote vernieuwings- en vervangingsprojecten bij Defensie jaren later klaar zijn dan gepland. Van de 109 projecten die meer dan 25 miljoen kosten, zullen er 19 meer dan 6 jaar te laat klaar zijn en 7 meer dan 10 jaar te laat’.

Twee weken eerder was Rusland een gedeelte van Oekraïne binnengevallen. Het aantal VN-vredesoperaties, NAVO-vredesoperaties en andere militaire- of militair ondersteunde operaties van de Europese Unie waaraan ons land tot aan de dag van vandaag heeft deelgenomen c.q. nog deelneemt is groot. Doorgaans werden en worden ‘onze jongens’ met minimale ondersteuning op pad gestuurd. Een witte zakdoek en een handvol munitie, om het maar eens gechargeerd te zeggen. Op defensie is altijd bezuinigd. Het geeft maar eens extra aan hoe moeilijk, maar ook hoe ondergewaardeerd het werk van ‘ons leger’ is gedurende al deze operaties. Met zéér beperkte middelen verrichtten en verrichten (verleden en tegenwoordige tijd dus) zij groots werk, soms zelfs heldendaden en als het fout gaat (Srebrenica) dan ligt dat natuurlijk niet aan onze regering…..pfffff.

Aan onze eigen landsverdediging is de afgelopen 40 jaar geen cent teveel besteed. Integendeel ! Hoe vreemd is het dat we nu miljarden investeren in wapens, materieel en munitie om een land als Oekraïne, dat ook in onze ogen tot een paar jaar geleden als criminele corrupte schurkenstaat bestempeld kon worden, te voorzien van alle mogelijke geweldsmiddelen. Corrupt blijken ze nog steeds en dan heb ik het niet over de ook daar gewone ‘Jan met de pet’ die uiteraard weer het slachtoffer wordt van alles. De gewone man/vrouw is tenslotte altijd de lul als het oorlogsspel wordt gespeeld. Kanonnenvlees !

In plaats van vol te gaan voor vredesbesprekingen (Poetin geeft daar alle ruimte voor, maar de rest van Europa blijkt Oost-Indisch doof) duwen we het land vol met wapens in de ‘waan’ dat Rusland daar van schrikt, bang wordt en haar (net zo onschuldige) jongens en meisjes weer van het front terugtrekt. Niet dus ! Een jaar na aanvang van ‘de oorlog’ is Rusland nog geen meter verder dan na de eerste paar ‘aanvalsdagen’ en blijkt dat stukje Oekraïne aan Rusland toevoegen dus écht de enige reden van het conflict. Géén massale aanval op Europa, géén aanval op de NAVO, géén aanval op het vrije (nou ja) Westen, maar gewoon een grootschalig grensconflict. We zouden er diplomatiek alles aan moeten doen om het tot een grensconflict te beperken, maar we zetten in op WWIII. Ik snap er werkelijk helemaal niks van.

Nederland – maar ook andere Europese landen – verzwakken hun eigen verdediging, door die van Oekraïne te versterken. Ik ben de tel al een beetje kwijt hoor. Hoeveel miljard hebben we inmiddels al gedoneerd in dit aan de koffietafel op te lossen conflict ? Van het defensiebudget voor 2023 dat ruim 15 miljard euro bedraagt, is inmiddels al een flinke taartpunt afgesneden en richting Oekraïne gestuurd.

Mark Rutte meldt nu dat Nederland overweegt Duitse tanks te kopen voor slagveld Oekraïne. Hierbij gaat het om de achttien tanks die de Nederlandse krijgsmacht nu leaset van Duitsland. Verrek, nooit geweten dat je die dingen ook gewoon kon leasen…..dat opent toch wel mogelijkheden. Nee, zeg er even verder niks over. De 18 Leopard 2-tanks ‘Limited-lease-edition’ die ons moeten beschermen in tijd van oorlog, willen we nu dus ter beschikking stellen aan mijnheer Zelensky. Onbeperkte steun in een oorlog die men in Den Haag om de een of andere reden ‘onze oorlog’ blijft noemen. Nog geen half jaar geleden gaven regeringsleiders zelf aan dat de inzet en levering van dergelijke zware wapens feitelijk zouden inhouden dat we écht deel gingen nemen aan deze oorlog. Ja hoor, het geheugen heeft ze weer eens in de steek gelaten.