Het bleef vannacht relatief rustig in de Oekraïne. In ieder geval in die 87% van het land dat nog gewoon Oekraïne heet en waar het de afgelopen maanden eigenlijk net zo veilig was als in de Rotterdamse koopgoot op een gemiddelde zaterdag. Poetin deed weer precies wat hij beloofde na de Oekraïense aanval op de Krim-brug. Een aanval die overigens door helemaal niemand werd veroordeeld, of gezien als daad van agressie op doodgewone burgers. Die zijn dan ook gewoon dood ! ‘We zullen deze aanval vergelden’, zei hij in vloeiend Russisch en dat deed hij dan ook. Ruim tachtig raketten werden gisteren afgevuurd richting Oekraïne, waarvan er overigens meer dan veertig al onschadelijk werden gemaakt voordat ze de vernietigende landing konden inzetten. Westerse media schaalden weer op alsof heel het land compleet werd plat gebombardeerd. Een beetje alsof er bij Rotterdam een file staat en de verkeersinformatie doodleuk meldt dat het in het hele land vaststaat op de wegen. Nuance én het juiste perspectief ontbreken als vanouds. Een kleine twintig – te betreuren en onnodige – doden is gewoon niet veel bij zo’n veertig geslaagde raketinslagen.

Kijk; ik begrijp de daden – en wandaden – van Poetin gezien vanuit zijn kijk op de wereld. Dat ik ze begrijp wil niet zeggen dat ik ze goedkeur. Integendeel: Onschuldige mensen het leven uit schieten, of laten schieten (zijn eigen burgers en soldaten) is nooit goed te praten. Mijn frustratie betreft vooral het ontbreken van de wil aan Westerse (NAVO) zijde om dit conflict met praten en ‘allemaal een beetje water bij de wijn doen’ op te lossen. Het is een conflict dat met wat gerichte diplomatie te vermijden was geweest en ik kan niet geloven dat het gebrek aan ‘diplomatie’ op domheid berust, maar dat er bewust een spanningsveld is gecreëerd. Nou ja, morgen gaan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin gezellig samen lunchen in Kazachstan. Eens kijken of Erdogan – die we tot het begin van ‘het conflict’ in de Oekraïne van onze eigen Mighty Mark niet meer als vriendje mochten zien – de diplomatieke bal weer aan het rollen krijgt. Nu maar hopen dat het ‘opperwezen der wereldleiders’ Joe Biden niet weer met handige uitspraken de boel op scherp zet. Eerder deze week had Joe het nog over ‘een naderend Armageddon’, een nucleaire dreiging. Ja, die al licht dementerende bijna 80-jarige leider van de vrije wereld (?). De man die zei dat Poetin nooit het hart en ziel van het Iraanse volk zal winnen. De man die 124.000 coronadoden opsomde als 120 miljoen coronadoden. Ja, dat schept vertrouwen !

Ruslandkenners, geleerden, slimme mensen en experts roepen om het hardst dat Poetin nooit zal overgaan tot een atoomoorlog. Bedenk wel even dat er in de recente geschiedenis nogal wat zaken wél zijn gebeurd, die geen geleerde, expert of wat voor ‘kenner’ dan ook voor mogelijk hield. Het bombardement van Rotterdam, de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki, de Holocaust, de Goelag archipel, gebruik van Agent Orange en napalm in Vietnam, gifgasaanvallen, de Golfoorlog 2.0, Srebrenica, 9/11, politieke moorden in democratisch Nederland enzovoorts…..gaat nooit gebeuren joh !

We laten ons zo manipuleren dat we massaal met mondkapjes op over straat gaan, dat we een avondklok normaal vinden en dat we vaccinatie na vaccinatie als ‘bescherming’ accepteren. We accepteren dat in onze democratische welvaartstaat de overheid kinderen ontvoerd (toeslagenaffaire), dat winkelstraten langzaam veranderen in dichtgetimmerde lege etalagepromenades, dat ouderen eenzaam sterven, dat energie van de een op de andere dag in prijs vertienvoudigt. We geloven alles omdat onze politici en hun gekozen media en experts het zeggen. We geloven alles zolang het terras maar open blijft en de vakantie in ieder geval door kan gaan. Mafklappers: We laten ons ook heus wel richting een nucleaire oorlog manipuleren. Die bom komt…ik geef het je op een briefje en dan kunnen we eindelijk écht beginnen aan ‘build back better’ !

Wordt toch verdomme eens wakker !