Anno 2021 betekent dit in de rij staan voor de Action, met je winterjas aan op een door het kabinet bepaalde tijd op het terras zitten en ongestoord met 12.000 man de regels kunnen negeren als je club kampioen wordt, maar van het veld worden gemept en gespoten als je met 200 man tegen deze regels demonstreert.
Om de een of andere reden voel ik de drang om onderstaande post in deze ‘meidagen’ nogmaals te plaatsen ! De laatste alinea niet meer écht actueel, want de (achteraf totaal nutteloze) verkiezingen liggen alweer bijna 2 maanden achter ons…..

VRIJHEID:
Het is een woord dat mij thuis al met de paplepel werd ingegoten. Mijn vader vocht er ruim 75 jaar geleden voor in o.a. Bastogne, Remagen en Gladbeck. Vrije geest als hij was veroordeelde hij niet het hele Germaanse Rijk voor de daden van Adolf en consorten, maar hield hij aan de oorlog net zoveel Duitse als Amerikaanse vrienden over. Mijn vader luisterde altijd naar iedereen en (ver)oordeelde nooit zonder het hele verhaal te kennen.
Werd bij vrienden de stekker uit de pick-up getrokken – of klonk er een brul door het huis ‘zet die teringherrie uit’ – als Slade, the Sweet of later AC/DC door hun huis galmde, mijn vader kwam (kritisch) luisteren. Het is maar een klein – maar typerend- voorbeeldje. Motorrijden is eigenlijk een logisch gevolg van vrijheid willen beleven. In ons gezin hebben alle broers motor gereden en staat bij drie van de vier nog steeds de bike voor de deur of in de garage. Allemaal zijn we inmiddels net – of al ruim – de zestig gepasseerd. Het was altijd de zoete inval bij ons thuis; (motor)vrienden waren altijd welkom. Pilsje erbij en meeëten maar ! Zweden was al snel mijn favoriete motorland, nergens was zo’n rijke choppercultuur, zo veel vrijheid in doen en denken en zoveel prachtige ruimte om dit alles te beleven en in praktijk te brengen. Motor, kampvuur, meertje, lange ritten, thats life bro’s !!
Van zijn bevochten – en aan ons doorgegeven – vrijheid heeft mijn ‘vrijheidlievende’ vader helaas niet lang mogen genieten: Gewonnen van de NAZI’s, verloren van kanker.

Smokey sr. bij Remagen voorjaar ’45

Mede met zijn ‘levenswijsheden’ in gedachten heb ik zoveel mogelijk genoten van mijn leven, lang alles gedaan zoals ik het goed achtte. Altijd met respect voor ieders mening en levenswijze zolang deze mij of anderen niet in de vrijheid van meningsuiting of levenswijze beknotte.
Humor kon gewoon nog humor zijn en werd niet gelijk tot achter de komma ontleed tot racisme. discriminatie of onvriendelijkheid jegens welke (geloofs)overtuiging dan ook. Ja je deelde uit, maar je kon ook incasseren. ‘Always look on the bright side of life, Monthy Python, Fawlty Towers’, het was en is humor. NIEMAND haalde het in zijn ‘zieke kop’ om het te transformeren tot iets wat het niet was of is.
Sinds ‘de liberalen’ vanaf 2010 aan de macht zijn, is het aantal regels en wetten alleen maar toegenomen. Terwijl je als liberaal pretendeert dat de overheid zich niet te veel met de maatschappij en het bedrijfsleven moet bemoeien, blijkt de waarheid vanaf 2010 precies het tegenovergestelde. De overheid bepaalt alles over je veiligheid, over hoe je je leven in dient te richten en in overdreven toenemende mate aan welke regels en wetten je je dient te houden. Lachen mag alleen nog om door iedereen goedgekeurde grapjes. Overal veiligheid (controle), overal wantrouwen (controle), overal vrijheidsbeperking (controle), overal de billen tegen elkaar om maar vooral niets te zeggen wat niet – om de een of andere onduidelijke reden – kwetsend zou kunnen zijn voor een ander (controle). Avontuur, initiatief, spanning, levenslust, het zijn allemaal woorden die onderhand uit het woordenboek kunnen worden geschrapt.

Ik leef liever tien jaar korter in vrijheid, dan vijf jaar langer ten gevolge van een over-beschermende en dirigerende overheid. Ik wil graag zelf de regie over mijn leven houden, zoals ik dat eigenlijk altijd heb gehad. Zoals ik het ook mijn kinderen heb geprobeerd bij te brengen. Zelf denken, je leven leven zoals jij het wilt. Uiteraard zonder anderen te benadelen of je wil op te leggen. Het mag niet meer: Den Haag, Europa, ‘de machthebbers’ maken tegenwoordig uit wat goed voor je is. Hoe je op je motor moet zitten, waar je mag rijden en wanneer. Niet alleen op je motor natuurlijk, maar eigenlijk bij alles wat je in je leven doet. Ja, de overheid beschermt je tegen alles en vooral tegen vrijheid. Fijn he ?

Ludendorff brücke – Remagen 2021

Ik mis vrijheid enorm, ik mis het zelf kleur geven aan mijn eigen leven enorm. Nee, ik zal niet alleen onze vrienden van de VVD daar de schuld van geven, want er zitten verder maar héél weinig partijen op de reservebank die niet machtsgeil zitten te wachten om ons nu of na de volgende verkiezingen hun ‘wereldbeeld’ op te leggen. Wordt het niet hun wereldbeeld, dan toch zeker het wereldbeeld van een (ik krijg het bijna niet uit m’n bek) verenigd Europa. De tekst in onze Grondwet stelt al jaren geen zak meer voor.

ZOOT