9 maart reist het eerste elftal van Feyenoord af naar het Poolse Warschau voor een wedstrijd in de 8ste finale van de Europa League tegen het Oekraïense  FC Shakhtar Donetsk. Ja, inderdaad een voetbalclub uit Oekraïne, de Volksrepubliek Donetsk of uit door nét wel – of nét niet – door de Russische Federatie bezet gebied. ’T is maar net voor wie je het meeste begrip of sympathie kan opbrengen en welke waarheid je als de meest geloofwaardige waarheid beschouwt. Het doet niets af aan de gruwelen van de strijd met heel veel onschuldige slachtoffers aan beide kanten.

Nee, in Donetsk ga je nu niet voor je plezier een balletje trappen op straat en dus ook niet in een stadion. De plaatselijke FC uit deze plaats, die niet sinds de Russische inval, maar al vanaf 2014 in de ban van geweld is, wijkt voor haar wedstrijden uit naar het Poolse Warschau. Ooit het grootste getto in de Tweede Wereldoorlog.

Voetbal is blijkbaar toch geen oorlog, zoals generaal Rinus Michels ooit cryptisch orakelde. Terwijl de halve wereld wapens, militaire trainers, inlichtingenexperts, munitie, medewerkers van een scala aan veiligheidsdiensten en op papier niet bestaande militairen richting het ‘beperkte’ oorlogsgebied in Oost-Oekraïne stuurt, voetbalt de uit jonge sterke mannen van tussen de 17 en 35 jaar bestaande selectie van het plaatselijke voetbalelftal in Warschau tegen Rotterdam-Zuid. Blijkbaar niet nodig aan het front dus !

Uiteraard zijn de grappen niet van de lucht: ‘Ik snap het wel, die Russen overleven ze nog wel in Donetsk, maar die Feyenoord-hooligans…..da’s andere koek !’ Toch geeft het te denken.

De hulpsheriff van New Orleans, die net als de Feyenoord-hooligans ook goed om zich heen weet te slaan en ooit als speciaal gezant voor het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken werkte om de banden tussen Rusland, Japan en de Verenigde Staten te verbeteren, kreeg van oom Vla de Orde van de Vriendschap voor zijn ‘grote bijdrage aan de ontwikkeling van de internationale culturele en humanitaire samenwerking’. Ja, ik heb het over de 70 jarige Steven Seagal. Nee, geen topacteur en eigenlijk hoor je nooit zoveel over hem. Nu wel; direct na het krijgen van de Russische Orde struikelen alle media over elkaar heen om maar zoveel mogelijk vuiligheid en viezigheid over hem te spuien. Het lot dat feitelijk iedere ‘iets bekendere’ wereldburger over zich afroept, als hij – of zij – de oorlog ook maar een beetje nuanceert.

In Berlijn demonstreerden tienduizenden mensen afgelopen zondag tegen de oorlog in Oekraïne, tegen wapenleveranties aan dat land en voor vredesonderhandelingen en vrede. Niet echt wat ‘men’ (de oorlogshitsers) graag hoort, dus het aantal deelnemers werd zo laag mogelijk weergegeven en heel veel aandacht kreeg het niet. Onafhankelijke media wisten echter tussen de 45.000 en 60.000 deelnemers te melden. Over de menselijke keten voor vrede van 50 kilometer tussen Münster en Osnabrück op vrijdag 23 februari heb ik zelfs helemaal niemand gehoord, goh !

Turkije en Hongarije liggen dwars over de mogelijke toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO. Gelukkig maar, dan kunnen ze daar nog even goed nadenken of ze dit nu eigenlijk wel écht willen. Ik raad het af, maar mijn mening doet er op deze wereld niet écht toe. Hopelijk laat Zweden nét op tijd weer even net zoveel daadkracht zien als in de coronacrisis en trekken ze hun keutel in. Finland heeft altijd – letterlijk en figuurlijk – al tegen Rusland aangeleund en is daarbij toch een land met een eigen gezicht gebleven. Hou dat zo !! De NAVO is groot genoeg en zeker nog niet eensgezind, dus wat landjes in niemandsland tussen Rusland en het (zogenaamde) vrije Westen in kunnen helemaal geen kwaad. Schokbrekers zijn tenslotte niet voor niets uitgevonden !

Begonnen met Feyenoord, dus ook eindigen met Feyenoord. De club heeft nog een strafje liggen van de UEFA voor recent supportersgedrag in Oostenrijk en Italië. Bij de thuiswedstrijd op 16 maart a.s. tegen de Oekraïners moet de Noordzijde leeg blijven in stadion ‘De Kuip’. Feyenoord wil nu deze Noordzijde vullen met Oekraïense vluchtelingen…..en zo wordt voetbal toch weer oorlog !