Dit jaar viert de Historische Motorsport Vereniging (HMV) haar 30-jarig jubileum en in die 30 jaar is deze vereniging uitgegroeid tot een volwaardig motorsportinstituut dat zorgt draagt voor het in stand houden van motor-historisch erfgoed (o.a.) door het jaarlijks organiseren van een zeer aantrekkelijke motorsportagenda met races door het hele land. Gekscherend wordt er weleens gesproken over ‘net te dikke mannen in versleten vet leren pakken’, maar de realiteit is dat de races door deelnemers en publiek goed worden gewaardeerd en dat er wel degelijk sprake is van serieuze sportbeleving. In dit jubileumjaar prijken er maar liefst 14 racedagen op de HMV-kalender. Races in voor kenners bekende motorplaatsjes als Tubbergen, Mill en Gemert.

Een van de mooiste races op deze kalender, nee; misschien zelfs wel met zekerheid de mooiste is die in duindorp c.q. badplaats Rockanje. Niet alleen qua organisatie staat deze race als een huis ook de entourage is van een bijzonder kaliber. Het stratencircuit – iets dat op zich al uniek is – slingert zich door een van de mooiste stukjes van Nederland. Eerder dit jaar viel de gemeente Westvoorne – waarvan Rockanje deel uitmaakt – al in de prijzen toen het gebied door Green Destinations werd uitgeroepen tot meest duurzame natuurbestemming wereldwijd, hieraan werd recent ook (weer) het hoogst haalbare internationale keurmerk voor de meest duurzame stranden in Europa – de Platinum Quality-Coast Award – aan toegevoegd. Bovendien wappert aan het strand van het Zuid-Hollandse Rockanje voor de 15e keer de Blauwe Vlag (ook weer zo’n prijs voor schone en goed ingerichte stranden) op beide ‘badslagen’.

Belangstelling

Op een van die ‘badslagen’ zal de parkeerplaats op 24 en 25 mei a.s. echter niet gevuld staan met hoofdzakelijk vierwielig blik van badgasten, maar met campers, tentjes en caravans waarvoor trotse eigenaren hun historisch motorgeweld nog even flink oppoetsen en afstellen. Hier – op de 2e-Slag – bevindt zich dan het Rennerskwartier van de stichting HMV en de organisatie van de Rockanje-Classic-Races. In Rockanje organiseert men deze races in 2019 voor de 20ste. keer en voegt men er dus nog gewoon een extra jubileum aan toe. Over publieke belangstelling heeft men in het duindorp in die 20 jaar niet te klagen gehad. 3000 toeschouwers of meer is hier heel normaal en met heel mooi weer zat men vaak zelfs niet ver verwijderd van de 10.000 ! Veel wordt er dan ook gedaan om niet alleen de races zo interessant mogelijk te maken, maar ook alles daaromheen zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de motorliefhebber, maar ook voor de andere recreanten. Prima parkeergelegenheid, goede horeca, (live)muziek en de reeds geroemde omgeving maken de beleving compleet.

Extra

In Rockanje is het ook traditie dat er niet alleen kan worden genoten van historische races en historische motormerken als Minarelli, DKW, MZ, Bultaco, Jawa en BSA, maar er wordt ook altijd gezorgd voor een aanvullend programma. De ONK-Supermoto was een aantal jaren te gast, maar ook veel historische motorhelden brachten de nacht al door in het aan het circuit grenzende Badhotel. Dergelijke ‘extraatjes’ zijn traditie in Rockanje.

Het Rockanje-Race-Weekend opent op vrijdagavond 24 mei met een defilé van deelnemers door dorpskern Rockanje. Een vorig jaar geïntroduceerd ‘voorfeestje’ dat zo goed is bevallen dat het sterk is uitgebreid. Als de ruim 150 in vet lederen motorpakken gestoken ‘historische motorcoureurs’ op hun (oude motormerken) tegen zevenen ’s avonds het rennerskwartier in een bonte optocht verlaten en aan een defilé door de dorpskern beginnen is elfvoudig Nederlands kampioen trial Alex van den Broek (een grote internationale motornaam) op het Dorpsplein, tevens pauzeplaats defilé, al bezig met het in- en opvullen van de ‘shared space’ waar dit plein feitelijk voor is ontworpen. De kraan van de plaatselijke fonteinen zal een paar uur worden dichtgedraaid, terwijl de gashendels van de klassieke motoren juist worden opengedraaid. Alex van den Broek vertoont hier zijn ongeëvenaarde trialkunsten op een speciaal hiervoor geprepareerd gedeelte van het plein. Jong en oud kunnen zich hier vergapen aan nog net niet vergane glorie in combinatie met hedendaagse motoracrobatiek.  Dat wordt een paar uurtjes vet de vingers aflikken voor heuse motorfanaten !   Hier zal ruim de tijd worden genomen om alle prachtige motorhistorie aan het publiek te tonen. Uiteraard mag men met zijn – of haar – favoriet(en) op de foto en kan alles van écht dichtbij eens goed worden bekeken. Tevens vindt er al direct een keuring van een aantal motoren plaats.

Zaterdag

Nederlands beste huidige Moto-GP coureur Bo Bendsneyder, die toevallig net als de Rockanje-Classic ook 20 jaar oud is, is een van de extra publiekstrekkers op de race-dag zelf. Ruim 60 jaar ouder is een andere oud-coryfee; Rotterdammer Pierre Kemperman, die op jonge leeftijd zijn moeder verloor bij het bombardement van Rotterdam op 14 mei 1940.  Pierre  was in de vijftiger en zestiger jaren op zijn ITOM-motor(blok) een nationaal bekend 50cc en 125cc racer. Is het nu heel normaal in de motorsport om je aan één startnummer vast te houden, toen was dat nog geen gemeengoed. Pierre en nr. 43 waren echter onafscheidelijk. In Rockanje was hij o.a. in 1964 nog te bewonderen op het toen nog reguliere motorcircuit. Bo Bendsneyder maakt speciaal tussen de GP-races in Frankrijk (Le Mans) en Italië (Mugello) tijd vrij voor een bij voorbaat al zeer gewaardeerd bezoek aan Rockanje. Meet & Greet(s) maken deel uit van het programma op 25 mei. Meenemen van een fototoestel en pen en papier in de binnenzak voor de nodige handtekeningen is geen loze tip.  Ook trialkampioen Alex van den Broek is weer present om zijn motorbeheersing te tonen.  Het feit dat deze coryfeeën kiezen voor Rockanje, zegt al genoeg over de populariteit van de demo-races in het duindorp.  Goede wijn behoeft geen krans en dat geldt zeker voor deze ‘Historische Motorraces’. De race-dag is weer ouderwets goed gevuld met o.a. de bekende succesnummers.  Natuurlijk zal  veel belangstelling weer uitgaan naar de Rockanje Klasse en de zijspannen, maar ook de andere HMV-races en het Kostwinder Demoteam (met wat meer internationale allure) zullen weer menig motorfanaat doen watertanden. Voor de ‘kenners’ bijna allemaal bekende namen en voor degenen die voor het eerst komen genieten namen die je niet snel meer vergeet.  Uiteraard wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Op meerdere plaatsen langs het circuit is permanente – of tijdelijke – horeca te vinden en er is genoeg terrasruimte voor hen die het liever allemaal vanuit de luie stoel bekijken. De prijsuitreiking van deze 20ste. editie staat gepland omstreeks 18:00 uur.

                              Pierre Kemperman in Rockanje (1964)                             Mannen in zwart leren pakken…..

Bereikbaar

Rockanje is goed bereikbaar vanaf de N57 en staat duidelijk op de borden aangegeven. In het dorp is het circuit via vier punten te bereiken, waar tevens kassa’s zijn geplaatst. De Korteweg bij het Badhotel, de Vestalaan t.h.v. de Duinrand, de Korte Dreef t.h.v. de Vestalaan en aan de Ommeloop op de kruising met de Swinsedreef. Voor een toegangsbewijs hoeft men ook in 2019 geen lening af te sluiten, want voor 7,50 euro mag je de hele dag langs het circuit paraderen. Kinderen t/m 12 jaar hebben bovendien gratis toegang. Vooroorlogse prijzen voor ‘bijna’ vooroorlogs motorgenot. Bijna, want de eerste échte wegrace in Rockanje was in 1959 en ook dat is dus alweer 60 jaar geleden !

Met dank aan de vele sponsors, vrijwilligers, medewerkers en instanties hebben de organisatoren   ook in 2019 weer een machtig mooi programma samengesteld.  Voor vragen en info: info@rockanjeclassic.nl of kijk eens op de mooie website https://rockanjeclassic.nl/

 Klaar voor de volgende start……25 mei 2019 !