In Almelo is altijd iets te doen; soms staat het licht op rood en soms staat het op groen. Het is zo ongeveer de bekendste zin ooit gebruikt door de Almelose cabaretier – en gelijk het ‘product’ waar de stad het meest om bekend staat – Herman Finkers. Het is een beetje stil rond Herman de laatste jaren, maar het schijnt niet zo goed te gaan met zijn gezondheid. Ik hou c.q. hield wel van zijn droge ‘Tukkerhumor’. Nee, Almelo is inderdaad niet de stad waar het grote nieuws vandaan komt. Tukkers zijn vooral bekend door hard werken, zuipfeesten en ‘høken’…da’s normaal toch ?! Nou ja, of de Achterhoek ook bij het Overijsselse Twente hoort of dat inwoners van de Oost-Achterhoek wel Tukkers genoemd mogen worden…daar zijn de meningen over verdeeld. Volgens mij wel. Ongetwijfeld is er vast een échte Tukker die dit leest en mij daarover even kan bijpraten. Terug naar Almelo, waar het verkeerslicht dus voor de meeste dagelijkse veranderingen lijkt te zorgen. Nee, niet helemaal, want Almelo is een van de steden waar het afgelopen jaar in de regio de meeste motorvoertuigen werden gestolen. Geen landbouwtrekkers maar vooral brom- en snorfietsen. Een mooie derde plaats na Enschede met 443 aangiftes en Hengelo met 130 aangiftes. 107 aangiftes in Almelo. Let wel, dat zijn de aangifteaantallen en die willen best nog wel verschillen met de dus nog hoger liggende realiteit. Brom- en snorfietsen, maar in toenemende mate ook elektrische en hybride voertuigen én auto’s van twintig jaar of ouder; (semi)klassiekers. Toyota’s in wat voor vorm dan ook lijken het meest populair bij het dievengilde. Daar waar het auto’s betreft wordt het voertuig in minder dan de helft van de gevallen weer teruggevonden. Bij de brom- en snorfietsen ligt dat getal nog veel lager. Jaja, in Almelo is altijd iets te doen !

Tukkers drinken Grolsch, da’s logisch he ? Mijn eigen pa tekende ooit de fabricage- en productievorm voor de ½ liter Grolsch beugelfles. Nee, niet het ontwerp van de fles zelf ! ‘Op een dag drink je geen bier meer maar drink je Grolsch’, wij waren thuis wel goed voor een paar kratjes per week. ‘Voetbaltukkerclub’ FC Twente speelt in de Grolschveste, maar helaas heeft Heineken het merk al jaren geleden opgeslokt. Mijn oudste broer studeerde eind jaren ’60, begin jaren ’70 aan de TH Twente en via zijn pick-up leerde ik de blues klassieker Window of my eyes van Cuby & the Blizzards kennen. Harry Muskee, Herman Brood, Eelco Gelling; gezien en van genoten dankzij mijn oudste bro. Inderdaad het Drentse Grolloo als thuishaven met manager Johan Derksen, maar volgens mij toch ook ‘Tukkerland’. Wie kent de Zwarte Cross niet ? Al jaren een van de grootste muziek-en-nog-veel-meer-festivals in ons land. Oost-Gelre, volgens mij zo’n beetje Tukkers ‘grensgebied’.

Over ‘grensgebied’ gesproken: Vroeger ging ik met de motor altijd bij Denekamp – net boven Oldenzaal – de grens over en kwam ik daar ook altijd het land weer in. Om de een-of-andere reden kostte het land verlaten toen altijd meer moeite dan er weer in komen bij onze douane. In mijn herinnering zat er bij de grens een soort visrestaurantje, waar ik zodra ik weer in het land was gelijk een lekkerbek verorberde. Sinds het begin van de 21ste eeuw blijf ik op de A1/30 ri. Osnabrück en dan linksaf richting het (ooit) beloofde land: Zweden.

Van een verkeerslicht, via gestolen snorfietsen en de Zwarte Cross zit ik dan toch ineens weer in Zweden. Blijkbaar een hoop verkeer actief in m’n hersenpan.