Het staat weer op de voorpagina: Corona. Je kan het er niet bestellen, maar het komt wéér net als AliExpress uit China. In meerdere Europese landen is het nu Chinezen verplicht om zich na aankomst te laten testen op corona. De in die landen nu geldende extra regels, kunnen echter niet zomaar in Nederland worden aangepast en uitgevoerd.

Minister Kuipers, onze Hugo 2.0 en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), lult net zo in de ruimte als zijn voorganger en past dus prima in ‘vak K’ van Rutte-4. Nederland kan helemaal geen verplichtingen aan Chinese reizigers opleggen. ‘Als wij op eigen houtje besluiten tot een testplicht dan is daar op dit moment geen wettelijk basis voor’; roept een woordvoerder van Ernst letterlijk. Ernst zelf zegt de lijn te volgen van het European Health Security Commitee. Tja, iets Europees volgen we natuurlijk veel liever als iets Nederlands. Dit Europees HSC meldt dat er in Europa genoeg immuniteit is opgebouwd om de besmette stroom Chinezen met een gerust hart de landing te laten inzetten op Europese vliegvelden. What the fu….dus nu is immuniteit ineens wél belangrijk.

Da’s toch raar. We donderen al ruim twee jaar de ene na de andere wet het land in, zonder dat daar enige wettelijke basis, of politieke eenheid voor is. Noodwet na noodwet wordt ons door de strot geduwd, terwijl de wetjes zo illegaal en ‘niet gestoeld op onze grondwet’ (noch op de politiek af te leggen weg om tot een nieuwe wet te komen) gebaseerd zijn. Mondkapjesplicht, bedrijfssluitingen, het onderwijs dicht, avondklok, QR-codes ik noem maar effe wat op he. Heb ik het nog niet eens over alle stikstof-, klimaat- en energiewetjes en regels die als een aanhoudende modderstroom het land overspoelen.

Nee, een regeltje om Chinezen te verplichten even een test te doen voordat ze hun koffers van de bagageband trekken…..da’s écht onmogelijk hoor. Kijk, mij zal het verder een biet zijn. Gisteravond nog Chinees besteld en heerlijk gegeten. Het gaat om het principe. Vandaag kan het wel, morgen kan het niet. Net hoe het in de Haagse potje past. Al die onderzoeken over wat er allemaal fout is gegaan in de ‘coronatijd’ worden steevast getraineerd. Die laten ze langzaam doodbloeden en vooral de andere kant op blijven kijken. Weinig tot geen media-aandacht en gewoon hopen dat het ‘stikstofarm’ overwaait. Het is gewoon weer wat afleiding: Als we weer met corona bezig zijn in ons hoofd, denken we even niet aan de energiefactuur, een de miljarden die richting de Oekraïne gaan, aan asielzoekers en woningen. Zo werkt het gewoon. Het is een en een is twee !

Chinezen die op Schiphol zo’n vervuilende sigaar verlaten mogen zich wel vrijwillig laten testen. Zo dan, da’s pas écht doorpakken. Waarschijnlijk mogen ze ook vrijwillig de toiletten gebruiken, vrijwillig kiezen tussen de roltrap of de gewone trap, vrijwillig daarna de trein, taxi of bus nemen en vrijwillig van ons altijd gastvrije land gaan genieten.

Ik zeg Huānyíng of 欢迎

In ieder geval is men in China – in ieder geval de regering – nu weer ‘pissed off’ omdat er landen zijn die wél inreisbeperkingen opleggen aan Chinezen, zoals Spanje, Frankrijk en Italië. In Italië claimen ze dat 50% van de gelande Chinezen positief test. In China wordt er alweer met maatregelen gedreigd tegen de landen die de test op luchthavens verplichten. We gaan zo lekker verder waar we 2022 mee hebben afgesloten; ‘wij tegen zij’ in plaats van gewoon eens samen de boel constructief oplossen.