800 miljoen euro van ons belastinggeld is inmiddels uitgegeven aan militaire steun voor Oekraïne. Hiervoor zijn buiten munitie, pantserhouwitsers, antitankwapens, luchtafweersystemen én luchtdoelraketten geleverd en/of aangeschaft; de Nederlandse ‘BUK-raketten’ eigenlijk.

Nu vraag ik mij het volgende af: Als in Oekraïne iemand met zo’n Nederlandse luchtdoelraket ‘per ongeluk’ een burgerluchtvaartvliegmachine uit de lucht schiet, omdat hij – of zij – deze verwart met een Russische MIG, staat Minister van Defensie Ollongren dan over een paar jaar samen met wat duistere figuren van ons eigen binnenlandse veiligheidsinstituut terecht voor meervoudige moord ?

Laat voorop staan: MH17 is en was verschrikkelijk. 298 mensen werd een verdere kans op een mooi leven ontnomen en een meervoud aan nabestaanden zit de rest van hun leven met traumaverwerking en onmeetbaar leed. Het verkeerde land daarvoor veroordelen is eigenlijk echter ook misdadig.

De betreffende raket werd door Oekraïners afgeschoten vanuit de Oekraïne. Tja, dat was even rechtbreien geblazen voor ‘het Westen’, 61% had al tegen verregaand ‘zaken doen’ met de Oekraïne gestemd in een heus referendum en experts benadrukten te pas – en te onpas – dat het land feitelijk nog steeds een corrupte schurkenstaat was. Funest natuurlijk voor het streven om de Oekraïne als NAVO-schild tegen eventuele toekomstige Russische expansiedrang aan het verenigde Europa (NAVO) toe te voegen. Gelukkig bleek het wapen gefabriceerd in – en aangeleverd uit – Rusland en hadden wat mannen die op de knop hadden gedrukt – of daartoe opdracht hadden gegeven – Russische sympathieën. Zo werd voor het gemak Rusland de dader van de misdaad tegen MH17.

Niemand noemt Nederland de dader van de huidige vergelding tegen Rusland. De schutters van de door Oekraïners bediende – door Nederland geleverde – wapens, of de Nederlandse kogels die uit de wapens worden afgeschoten, zijn dus niet Nederlands. Russische soldaten sterven niet door Nederlands vuur, maar door Oekraïens vuur. Lees dit stukje rustig nog maar ’n keer door hoor….

Op 14 juli 2014 reed in het Franse Nice een terrorist met een vrachtwagen in op publiek tijdens een vuurwerkshow. Zeker 84 mensen kwamen bij die aanslag om het leven. Bij niemand is de gedachte op gekomen om de vrachtwagenfabrikant aansprakelijk te stellen, of als verdachte te dagvaarden voor deze aanslag. Ook het land van waaruit de vrachtwagen werd geïmporteerd is logischerwijs niets ten laste gelegd. Ook degenen die de vrachtwagen naar Frankrijk exporteerden niet. Vliegtuigmaatschappijen waarvan toestellen op 9/11 de Twin Towers invlogen zijn nooit verdacht genoemd, noch het land waarin deze toestellen waren geproduceerd. Nimmer is de Sovjet Unie verantwoordelijk gehouden voor aanslagen waarbij gebruik werd gemaakt van het meest voorkomende terroristenwapen de Kalashnikov AK-47. Ja, het is inderdaad héél vet chargeren en misschien zelfs té vet, maar ik wil alleen maar aangeven dat de grens zo wel heel moeilijk te trekken is tussen daders, medeplichtigen en onschuldigen.

Waarom dan wel bij MH17 het land van herkomst van het gebruikte wapen en de transporteur van het gebruikte wapen verantwoordelijk stellen voor de daad en niet alleen degenen die het wapen daadwerkelijk hebben gebruikt en het land van waaruit het wapen is afgeschoten ? Nou gewoon, omdat het heel goed in het toekomstplaatje van de NAVO/NATO paste i.v.m. de ‘geplande uitbreiding’.

Drie van de vier verdachten van de MH17 ramp zijn bij verstek tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. De vierde verdachte is vrijgesproken. Van de drie ‘veroordeelden’ heeft niemand de bewuste raket ook daadwerkelijk gelanceerd. Dit achtte de rechtbank (het OM) niet relevant. ‘Wie een misdrijf organiseert, faciliteert en na afloop opgetogen bespreekt, is strafrechtelijk verantwoordelijk voor dat misdrijf.’

Over het feit dat Malaysia Airlines had moeten weten dat het niet veilig was om boven Oost-Oekraïne te vliegen, heb ik niets meer gehoord. Ook over het feit dat notabene de Russische autoriteiten alle luchtvaartmaatschappijen hadden gewaarschuwd dat het vliegen in die regio niet veilig was geen woord meer. Dat Oekraïne zelf – zoals logischerwijs mocht worden verwacht – heeft nagelaten om het luchtruim in het onrustige Oosten van het land te sluiten; nee, ook daar heb ik verder niemand meer over gehoord.

298 mensen stierven op 17 juli 2014 op een verschrikkelijk wijze boven Oost-Oekraïne. Niemand heeft dit zo gewild. Rusland niet, Oekraïne niet, degene die op de knop drukte niet (die meende een legertoestel in het vizier te hebben) en ook de drie veroordeelden niet. Het was een ongeluk. Een vreselijk ongeluk dat te voorkomen was.

De onderste steen, die premier Rutte beloofde boven te halen ligt er nog steeds en zal altijd de onderste steen blijven.