Rijden met een doel – Rijden voor een doel

‘Goodwill Bikers’, zo worden ze steeds vaker genoemd; motorrijders die zich inzetten voor goede doelen. Dat terwijl het woord ‘goodwill’ feitelijk een financiële term is en niets met motorrijden te maken heeft. Kniesoor die daar op let, het gaat om de essentie….toch ? Het mag als een bekend feit worden aangenomen dat motorrijders door hun vrijheidsgevoel en beleving, juist iets meer op hebben met degenen die door psychische of fysieke beperkingen dat heerlijke gevoel niet dagelijks kunnen ervaren. In de zeventiger jaren organiseerde ik met mijn eigen motorclub al evenementen, waarbij destijds de opbrengst ten goede kwam aan het Sophia Kinderziekenhuis in Rotjeknor. Wie kent er niet de bekende Toy-Runs van de Hells Angels en later ook van andere clubs en/of stichtingen. Eerlijk is eerlijk, jaren heb ik er niets meer mee gedaan of mee gehad. Ja, een gulle donatie aan Jantje Beton en de andere bekende fondsen was jarenlang mijn enige bijdrage aan het welvaren van zieken en minder bedeelden. Tot ik rond 2009 aan de andere kant van onze oostelijke landgrens onverwacht weer met ‘goodwill bikers’ in contact kwam.

Duits voorbeeld

Bij toeval kwam ik er eigenlijk achter dat een niet geheel onbekende Duitse rocker zich al jarenlang inzet voor misdeelde, misbruikte of andere wijze achtergestelde kinderen. De zanger van het in 1970 zo bekend geworden verschrikkelijke zeiknummer Du. Zo’n ultrazoetsappige liefdesuiting waarvan zelfs je televisie spontaan ging zweten. Het was een jeugdzonde van ‘der Peter’, want over hem heb ik het; Peter Maffay. Een zonde die hem wel heel veel Duitse Marken heeft opgeleverd. Peter is eigenlijk een rocker én een biker. Bovendien rijdt hij al van voor de eeuwwisseling als full-member mee in de Nürnberg chapter van Zombies Elite MC. Vanuit die – en zijn muzikale hoedanigheid – is hij als baas van zijn maatschappij Red Rooster en zijn band begonnen met het Tabaluga-project en de Peter Maffay Stiftung, waarmee hij al bijna 35 jaar veel goed werk levert voor – en aan – kinderwelzijn. Bovendien is de toen net 20 jarige schlagerzanger in Duitsland inmiddels getransformeerd tot een échte Rockklassieker met jaarlijks vele al ver van tevoren uitverkochte rock-concerten. Of de PMS ook daadwerkelijk een inspiratie is geweest – of nog is – voor Nederlandse bikers om goede doelen ook meer in club- of stichtingsverband te gaan steunen, weet ik niet zeker. Wel is het zo dat veel van deze stichtingen in het oosten van ons land floreren. Een inventaris dan maar eens van ‘goodwill bikers’, waarbij ik de eenmalige initiatieven van MC’s, MTC’s en Lone Wolfs buiten beschouwing laat. https://www.petermaffaystiftung.de

Bovenaan beginnen en afzakken

In Friesland ligt de basis van het over het hele land verspreide Wings for Kids Holland. Een groep motorrijders, die rijden voor zieke kinderen, ‘kids’ met een beperking, of die gewoon op een andere manier om hulp verlegen zitten. Rond de 300 man/vrouw groot is de groep welke graag een kind blij maakt met een ritje achterop, in het zijspan of op de trike. Informatie is vooral op facebook te verkrijgen, maar natuurlijk ook via de ‘ouderwetse’ email: wingsforkidsholland@gmail.com.

Een stichting met een beetje dezelfde insteek is te vinden aan de andere kant van Nederland. Schurend tegen het mooie heuvelland heeft de stichting The Childwatchers haar ‘hoofdkantoor’ in het Limburgse Sittard. De insteek van deze stichting is iets meer gericht op de psyché van kinderen die een luisterend oor en vriendschap kunnen gebruiken. ‘Wij zullen de kinderen een bezoek brengen en bieden hun een o.a. luisterend oor aan. Voor kinderen betekenen wij veiligheid en geborgenheid en geeft hen zelfvertrouwen om hun angsten los te durven laten. We nemen hen op in onze bikers-familie en organiseren daarvoor een dag die aan hen besteed wordt om ze uit hun sleur van problemen te halen. Een dag waarin zij alle aandacht krijgen die ze verdienen’, aldus de website. Iedereen die deze doelstelling ondersteunt is welkom. Ben je ook nog in het bezit is van een motor, trike of quad dan is dat de kers op de taart…of eigenlijk de Limburgse vlaai in dit geval. Classic American cars zijn overigens ook welkom ! http://childwatchers.nl of info@childwatchers.nl voor meer info over deze stichting.

Nu we toch in het mooie Limburg zitten; hier is ook de Dutch Chapter van B.A.C.A. zéér actief. De Bikers Against Child Abuse zijn al jaren een belangrijke factor in de motorrijdende ‘goed-doelen-wereld’. Internationaal ook flink aan de weg timmerend, heeft B.A.C.A.-Nederland inmiddels zes Dutch-chapters. Bij deze organisatie staat de strijd tegen kindermisbruik en kindermishandeling centraal.  Een veilige omgeving bieden aan hen die hier het slachtoffer van zijn is het uitgangspunt, waarbij men toch nét iets verder gaat dan soortgelijke stichtingen en organisaties om deze belofte gestand te doen. De organisatie van B.A.C.A. is professioneel, duidelijk en profiteert positief van de ervaring die al ruim 20 jaar door de Amerikaanse founders van deze ‘club’ is opgedaan in de good-old USA. De 100 miles 4 BACA (ride-out) is inmiddels een begrip in Nederland.  Op http://dutch.bacaworld.org vindt je alles wat deze organisatie zo prachtig en nodig maakt en waar je ook woont in ons polderlandje; er is altijd een B.A.C.A.-chapter in je buurt !

Ook van buiten de landsgrenzen komt het grote broertje of zusje van B.A.C.A. (Europees gezien dan in ieder geval); de U.B.A.A. ! Ook against abuse en ook bikers, maar dan ook nog united. De doelstellingen en de invulling hiervan verschillen niet veel van B.A.C.A. ‘United Bikers Against Abuse Europe werkt samen met bestaande organisaties die kinderen helpen en beschermen. Met ruim 110 000 gevallen van kindermishandeling per jaar in Nederland alleen al, zijn de Bikers van United Bikers Against Abuse Europe in veel gevallen een uitstekende aanvulling op de bestaande hulpverlening. Ook bij de ondersteuning van kinderen die met seksueel misbruik te maken hebben gehad, kunnen de bikers helpen met het terugkrijgen van zelfvertrouwen’; zegt hun verder uitgebreide website onder andere. Regelmatig is de stichting ter promotie en ledenwerving te vinden op beurzen en andere motorevenementen. info@ubaa.eu of http://www.ubaa.eu als je meer wilt weten.

                                                        

Fryslan boppe

Aangezien Wolvega de thuisbasis is van U.B.A.A. zijn we zo ongemerkt toch wéér in Friesland terecht gekomen, waar ze dus blijkbaar nog veel meer doen dan alleen schaatsen en onder het zingen van De Alde Friezen de van plompebladeren voorziene Friese vlag hijsen. In de gemeente Friese Meren ligt het dorp Doniaga, de thuishaven (ligt tenslotte aan het water) van de bikersstichting Oxalisdeppei4kids. Stichting Klavertje Vier klinkt een beetje lullig als je het hebt over motorrijders, vandaar dat waarschijnlijk is gekozen voor de Latijnse benaming van dit gelukbrengende vierbladige stukje groen. Elk blad stelt  – in ieder geval volgens de bijbehorende middeleeuwse legende – iets voor; hoop, vertrouwen, liefde en geluk. Kinderen die beschadigd zijn door ziekte, misbruik of mishandeling is ook de ‘oneerbiedig gesteld’ de corebusiness van deze stichting. Deze kinderen een leuke dag bezorgen en klaar staan voor hun families is waar het in Doniaga vooral om draait. Ook OD4K heeft een fraaie website waarop alle mogelijke informatie te vinden is; http://www.oxalisdeppei4kids.nl .

Voorlopig even aanhoudend switchend tussen het platte noorden en het hobbelige zuiden van onze democratische rechtstaat, lijkt de conclusie voor de hand te liggen dat met name deze provincies (Friesland en Limburg dus) gebukt gaan onder een regime van pesten, misbruik en verwaarlozing van kinderen en de beperkte mens. Uiteraard is dit niet het geval, maar het aantal door motorrijders in het leven geroepen goede-doelen-stichtingen is hier inderdaad groter dan elders.

http://cs-riders.nl is de website van de volgende stichting, die ook weer uit het Noorden van ons land komt. In de hoofdstad van Drenthe, tevens de stad met het enige goedgekeurde ‘Dutch GP-circuit’, staat de zetel van de CS Riders. Assen dus en dat is beslist geen Latijnse benaming,  maar Custodes Septentrionum is dat wel en dat staat dus voor Noord-Watchers. Samenwerken met andere stichtingen vinden ze bij de CS-riders belangrijk en ook hier zet de broederschap zich vooral in voor kinderen die in een moeilijke thuissituatie verkeren of geen thuissituatie hebben. Het zijn vooral de kinderen die gepest worden en in een sociaal isolement dreigen te vallen, kinderen met een lichamelijke beperking en kinderen die mishandeld zijn. Deze kinderen hebben iemand nodig waar ze mee kunnen praten, een luisterend oor. Wat lager op de landkaart – maar toch écht wel bijna in Noordoost Nederland vinden we de plaatsen Neede en Haaksbergen waar Stichting Bikers4all is ontstaan uit een vriendengroep. Ook deze stichting heeft, nel als het gros van de andere genoemde stichtingen, een ANBI status. Het betreft dus een Algemeen Nut Beogende Instelling. Motorrijders en trikers steunen hen die een steuntje in de rug nodig hebben, het ondersteunen van ernstige zieke personen en het steun geven aan slachtoffers van kindermishandeling, pestgedrag en misbruik, tijdens het juridische proces staan hier hoog in het hulpvaandel. ‘Op een persoonlijke wijze er zijn. Niet grootschalig, maar betrokken ‘ en ‘Samen maken we het verschil’ zijn hier de uitgangspunten. Website; http://www.bikers4all.nl .

Weer de heuvels in

In Heerlen hebben zeven vrienden met een passie voor motorrijden Phoenix 4 Kids opgericht. Kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken door ziekte, armoede of welke oorzaak dan ook, kunnen rekenen op P4K. De lach op het gezicht van een kind dat recht heeft op een vrolijke onbezorgde jeugd is het doel van o.a. de bestuursleden, die o.a. luisteren naar fraaie bijnamen als Brutus, d’n Ingel, Turbo, d’n Uul en Voice. Met hun benefiet ritten proberen ze geld in te zamelen om dit doel te realiseren. Veel info over o.a. hun benefietdagen vindt je op de website http://phoenix4kids.wixsite.com/phoenix4kids We hebben het hier over Limburg, dus met de feestjes zit het hier wel goed ! Niet écht alleen voor het goed doel op weg, maar wel goed bevriend met P4K is Triker Vreunj Woabich uit Landgraaf, ja inderdaad daar waar jaarlijks Pinkpop muzikaal Nederland verenigt.

Zitten we dan toch op kruipafstand van de Belgische grens, laten we dan ook even een goede-doelen MC bij onze zuiderburen meenemen; Crusaders for Justice heeft haar ‘founderslodge’ in het Nederlands pratende deel van dit verdeelde land. Het is een internationale orde van motorrijders met één – onderhand niet meer verrassend – gemeenschappelijk doel; het beschermen, helpen en ondersteunen van alle kinderen. ‘Wij nemen het op tegen elke vorm van kindermisbruik zodat ieder kind gelukkig kan opgroeien in een gezonde omgeving’, staat op de website van deze ook in Zweden actieve ‘kruisvaarders’ ! http://crusaders.be/ .

Highway Knights on Wheels 4 Kids is gevestigd in het Gelderse Ede net ten westen van Nationaal Park de Hoge Veluwe en dus ook nog een beetje in de heuvels. Hier rondbiken is dus sowieso al niet verkeerd. Rijden voor kinderen, met of zonder ziekte/handicap, kinderen die gepest worden & ouderen die nog een laatste wens in vervulling willen zien gaan, is het doel van deze stichting. Hen een onvergetelijke dag bezorgen door bijvoorbeeld een mooie rit te organiseren, zo staat het op hun website. Motoren en trikes worden ook hier soms aangevuld met antieke of klassieke auto’s. De stichting is zelfs in te huren voor kinderfeestjes, bruiloften en andere activiteiten. http://highwayknightsonwheels.nl .

Randstad

Haarlem, Uithoorn en Noordwijk zijn de plaatsen waar van uit de organisatie Motor Wens o.a. samenwerkt met Wings 4 kids en Tigerteam.Wij zijn een motorrijdende groep met ‘t hart op de juiste plek om een ongelooflijke dag te kunnen bezorgen aan mensen, kinderen die graag even uit de dagelijkse ellende gehaald willen worden van langdurige ziekte en of beperking’; zo verwoordt de organisatie ongeveer het doel op hun website http://motorwens.nl . Hier weten ze hoe belangrijk het is om even alle ellende te vergeten.

Ride with Pride is een inmiddels bekend fenomeen in de motorwereld. De hoofdzakelijk Noord-Hollandse crew gaat in 2018 alweer voor het 6e jaar een paar prachtige ritten verzorgen voor goede doelen. Stichting Vaarwens en Stichting Ambulance Wens zijn een paar voorbeelden van de goede doelen die de laatste jaren door Ride with Pride zijn gesteund. De ritten zijn altijd prima verzorgd en kunnen rekenen op massale deelname uit het hele land, vaak ook van andere goede doelen stichtingen. Ride with Pride is vooral te vinden op facebook, https://www.facebook.com/groups/RWpride/ .

Stichting 2Wheels4Wings is – ondanks dat de voorzitter het idee uit België meenam – hoofdzakelijk actief vanuit Noord-Holland, De stichting stelt zich tot doel om motortoertochten te organiseren voor onder andere gehandicapte kinderen, bejaarden of ernstig zieke mensen. De ‘Appierun’ is een van de jaarlijks terugkerende evenementen binnen deze stichting en feitelijk het jaarlijks hoogtepunt met een deelname van tussen de 150 en 200 trikes en zijspannen. Momenteel organiseert 2Wheels4Wings zo’n 6 tot 8 evenementen per jaar.
Van motorritjes met bejaarden, een persoonlijke wens van een ernstig ziek kind of onze Sinterklaasactie waarbij we met gemotoriseerde Zwarte Pieten en Sinterklaas in een zijspan, gehandicapte kinderen thuis bezoeken. Info; http://www.2wheels4wings.nl .

In wat ooit een suburb – het afvalputje – van Rotterdam was is de gemeente Spijkenisse inmiddels ook al omgetoverd tot een met diverse dorpen aangevulde gemeente Nissewaard. Hier zijn de Goodwill Monkeys actief. Een groep enthousiaste motorrijders die hobby en goed doelen combineren. De focus ligt hier niet op kinderen alleen, maar is wat meer algemeen. Jong, oud, dieren; het maakt de Monkeys niets uit als het doel maar goed is en de samenleving ermee gebaat. Ze hebben een website http://goodwillmonkeys.bike en op facebook zijn ze te vinden op https://www.facebook.com/goodwillmonkeys .

Bij kaas- en kaarsenstad Gouda in de buurt ligt het gehucht Gouderak, waar ruim 5 jaar geleden de Knights Templar Motorcyclist Charity Organization het leven zag. In die 5 jaar is de KTMCO uitgegroeid tot een van de belangrijkste spelers in motorrijdend goede-doelen-land. De Knights van de KTMCO maken kilometers met hun motoren en met de opbrengst die ze hiermee binnen halen ondersteunen ze goede doelen. Zo is steun aan stichting DaDa (waarmee ook bij evenementen wordt samengewerkt) een vaste waarde, maar jaarlijks worden er minimaal nog twee doelen aangewezen voor extra steun. Ze verzorgen ride-outs voor en met personen met een verstandelijke beperking, gehandicapten, zieke kinderen en of volwassenen. Eens per jaar organiseert het KTMCO Onbeperkt op Weg, een evenement waar ze chronisch zieke kinderen en mensen met een verstandelijke beperking de kans geven om eens achterop een motor mee te rijden of in een supersnelle bolide, vrachtwagen, brandweerauto of ambulance. Het trademark van de stichting is ongetwijfeld de KTMCO-Hobbelmotor, waarvan er inmiddels al 8 geplaatst zijn bij o.a. Villa Pardoes, de Ronald McDonaldhoeve en het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. De stichting brengt ook jaarlijks een uitstekend ‘clubblad’ uit en heeft een mooie website; http://ktmco.nl .

Rijden met een doel – Rijden voor een doel is de lijfspreuk van de Knights Templar !

Met dank aan Freakrunner Nederland    & PMS voor afstaan (foto)materiaal  https://www.facebook.com/motornieuws

———————————————————————————————————————————————————————-

LET OP: Op de website gebruikt fotomateriaal is meestal afkomstig uit Smokey’s eigen archief. Bij gebruik van facebookafbeeldingen / foto’s doet Smokey zijn uiterste best om te achterhalen of het afbeeldingen betreft waarop auteursrecht rust. Indien niet te achterhalen plaats Smokey – indien nuttig voor het artikel – onder voorbehoud en waar mogelijk met vermelding van een eventueel achterhaalde bron. Foto’s waarop DUIDELIJK auteursrecht rust plaatst Smokey alleen in overleg en / of na betaling aan de betreffende rechthebbende. Bij geen akkoord van vastgestelde rechthebbende wordt betreffende foto direct verwijderd.