On the road again…….

Bestaat de groep soms 60 jaar ofzo ? Je zou het haast gaan denken, want overal duikt de laatste maanden de naam Golden Earring op. Facebook staat er vol mee; concert hier, optreden daar….. Wie kent ze niet, Barry Hay, Cesar Zuiderwijk, Rinus Gerritsen en George Kooymans. Bijna allemaal zeventigers onderhand, maar nog steeds niet uit de muzikale picture. Radar Love, Twilight Zone; nummers waarmee ze ook in de USA hoog scoorden. When the Lady Smiles toverde in 1984 niet bepaald een smile op het gezicht van de toenmalige Amerikaanse president: Ome Ronald Reagan kon niet lachen om de videoclip die Dick Maas aan de song had gekoppeld. De gecensureerde versie (in de States) scoorde echter toch bijzonder goed. In de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren was Den Haag en omgeving sowieso nummer één in polderpopland Nederland. De Haagse singeltjes lagen opgestapeld naast m’n ‘pick-uppie’. The Motions, Shocking Blue, The Clarks, Earth and Fire, Gruppo Sportivo, Q65 (the life I live had het enige introotje dat ik ooit op een gitaar onder de knie heb gekregen, ja ik ben zo muzikaal als een doos crackers) en uit de directe omgeving van ‘Storkcity’ de Delftse Tee-Set en Catapult (Leiden). Deze eerste generatie was de voorloper van Haagse bands als Kane, Di-rect en Anouk. Jerney Kaagman stond ooit met de rest van aarde & vuur op het podium in de aula van mijn middelbare school in Zwart Nazareth (Schiedam). Ik had het er voor over om daar eerst de hele schooldag alle lessen voor bij te wonen, iets waar ik destijds best problemen mee had. Als 14-jarige heb ik nog nachten wakker gelegen van de aanblik van haar leren omhulsel. Geloof me; het leer stond haar (toen) beter dan Barry Hay !

 Harrie Jekkers..Kan ut nog haagseâhr ???

Jaja, in de Schilderswijk – ooit een blank PvdA-CPN bastion – kreeg ik voor het eerst flink klappen van een stel ADO-supporters. De tweede en gelukkig ook laatste keer dat fysiek geweld voor een paar dagen flinke hoofdpijn zorgde was overigens in Londen. Een ‘bouncer’, die blijkbaar beter dan ik had opgelet bij het onderdeel kopstoten, was daarvoor verantwoordelijk. Maar dit terzijde. In de oude volksbuurt is tegenwoordig overigens meer dan 90% van de bewoners van allochtone afkomst. Hier is écht geen ‘oh oh Den Haag gevoel’ meer te bespeuren. Het is meer de grote ‘waar kom ik vandaan show’! Harrie Jekkers, Dick ‘Dikkie-Dik’ Advocaat, Henk Bres, Sjaak Bral, Boudewijn Büch, Paul van Vliet, Paul Elstak het zijn zomaar wat Haagse namen die me te binnen schieten. Namen waarmee ik ben opgegroeid, doorgegroeid en uitgebloeid. Tom Beugelsdijk is de ras-Hagenees van deze tijd en dan hebben we natuurlijk ook vriend Rutte nog, die vanuit zijn torenkamertje ons volk al bijna 8 jaar welbespraakt op het verkeerde been zet.

 Blahblahblah vs rustaaaaagg

Oh oh Den Haag is Harrie Jekkers – of eigenlijk Harrie Klorkestein, een anagram van Klein Orkest – medeverantwoordelijk voor het prachtige nummer Over de Muur en het weer heel anders klinkende Koos Werkeloos. De skyline van Rotjeknor is niet te evenaren natuurlijk, maar Den Haag doet al jaren een goede poging. Scheveningen, Madurodam, Dierenpark Wassenaar en Panorama Mesdag waren ooit bestemmingen voor mijn schoolreisjes op de lagere Rooms-katholieke Broederschool, waarbij ik laatstgenoemde attractie écht de moeite waard vond. Het nut van Madurodam heb ik eigenlijk nooit begrepen. Het Vredespaleis, Paleis Noordeinde, het Binnenhof; ik noem zo maar nog wat bezienswaardigheden op, waar ik in ieder geval m’n bed niet voor uitkom……misschien jij wel. Smaken verschillen nietwaar. Wie van veertig jaar of ouder heeft niet ooit op het Malieveld gestaan, protesterend tegen bommen, belastingen, beperkingen of wat dan ook. Vroeger ging dat nog spontaan, tegenwoordig moet alles eerst keurig worden aangevraagd, het liefst met vermelding van het aantal te verwachten demonstranten en met strenge gedragsregels. Je zou er bijna tegen gaan demonsteren, dat demonstreren eigenlijk niet meer mogelijk is. Ik herinner mij nog een massaal motorprotest vertrekkend vanuit ‘Utreg’ en aankomend in Den Haag. Geen flauw idee meer waartegen we protesteerden, maar het was een grote zee van tweewielers tussen beide steden. Het moet ergens eind jaren zeventig, begin jaren tachtig zijn geweest. Nog zo’n Haagse herinnering; Scavengers MC (bestaan ze nog….straks eens googlen), volgens mij – net als het uit ‘t naburige Gouda afkomstige Black Harley MC – ergens uit het eind van de zeventiger jaren. Zo ben ik ineens toch weer in motorland en eindig ik dus maar toepasselijk met het noemen van een échte bikershit van Golden Earring; Goïng to the Run !

    

 Black Harley – Gouda                                               Aankomst Veteranendag – Malieveld

57 jaar Rock & Roll……and still goïng strong, Golden Earring duh trots van duh haag !!

———————————————————————————————————————————————————————

LET OP: Op de website gebruikt fotomateriaal is meestal afkomstig uit Smokey’s eigen archief. Bij gebruik van facebookafbeeldingen / foto’s doet Smokey zijn uiterste best om te achterhalen of het afbeeldingen betreft waarop auteursrecht rust. Indien niet te achterhalen plaats Smokey – indien nuttig voor het artikel – onder voorbehoud en waar mogelijk met vermelding van een eventueel achterhaalde bron. Foto’s waarop DUIDELIJK auteursrecht rust plaatst Smokey alleen in overleg en / of na betaling aan de betreffende rechthebbende. Bij geen akkoord van vastgestelde rechthebbende wordt betreffende foto direct verwijderd.