Da’s toch best effe wennen; van facebook naar blog. Op facebook gooide ik direct m’n frustratie of blijdschap op de page. Niet over nadenken, gewoon plaatsen ! Op dit wekelijkse blog neem ik – en heb ik – toch de tijd om alles wat langer te overdenken en eventueel nog te wijzigen. Mijn vrouw is van mening dat juist bij het direct van me af schrijven mijn stukjes het best zijn. Direct uit het hart op papier (nou ja, ‘het net’), gewoon de échte gevoelens ! Of het nu over de Oekraïne, ons onvolprezen kabinet, energie, gelukzoekers of wat dan ook ging; het was gewoon écht wat ik op dat moment dacht. Gelukkig maar ! Hier op het blog is meer tijd en ruimte voor nuance, om de scherpe kantjes er af te halen voordat ik op ‘publiceren’ druk. Is dat winst of verlies ? Ik vrees toch het laatste. Fuck….waar wil ik het over hebben; genoeg ‘loos’ in Nederland zou je denken en misschien schiet er daarom gelijk teveel door m’n kop.

Ik moet ineens weer denken aan een paar verongelijkte reacties onder het bericht dat ik op facebook plaatste over de 40-urige werkweek. Mensen die reageerden met ‘mensen moeten wel 40 uur werken. Ik ken genoeg jongeren die 40 uur per week werken en dat moet wel, anders kunnen we straks geen pensioen krijgen. Die pot is bijna leeg en daarom moeten wij langer doorwerken’. (of woorden van die strekking). De pensioenleugen; het zoveelste onnodige stukje onrust !!

Er zit ruim € 1.300.000.000.000 in de ‘Pensioenpot’ en die groeit nog steeds jaarlijks hoor. Laat je niet wijsmaken dat ‘ouderen’ die pot leegeten, of dat er voor jou straks geen pensioen meer is. LULKOEK ! De verkeerde mensen (zoals altijd) verrijken zich er weer aan en degenen die een fors gedeelte van deze pot hebben opgebouwd, worden weggezet als paria’s omdat ze – terecht – klagen over waardevermindering van feitelijk hun eigen gespaarde geld. Iedereen wil tegenwoordig méér, maar er minder voor doen. Nou ja, iedereen….in ieder geval heel veel mensen ! Meerdere inkomens per gezin zijn helaas noodzakelijk om deze welvaart te blijven betalen, zeker met vier kabinetten Rutte op rij. Ik heb zelf vanaf mijn 17e tot mijn 67e moeten werken en mag nu ‘genieten’ van de AOW en een redelijk aanvullend pensioen. ‘De pensioenpot is straks leeg’ zoals veel kranten regelmatig koppen is dus écht absolute onzin. Er is genoeg voor iedereen die gewerkt heeft en voor iedereen die nu nog werkt. Experts genoeg die dat onderschrijven. Paniekzaaierij dus…..verdeeldheid, ja hoor daar heb je dat woord weer. Een verdeeld volk focust nooit op degenen die de verdeeldheid veroorzaken, maar op elkaar !

Onze regering (die nagemaakten in Den Haag) geeft de laatste jaren in de begroting zo’n 20 miljard per jaar meer uit dan er inkomt. Duurt écht nog wel een tijdje voor die pensioenpot leeg is hoor, als dat sowieso al ooit gaat gebeuren. Gaat die toch leeg, dan is het niet aan uitgekeerde pensioenen, maar aan ‘andere zaken’ (?) waar de pot dus eigenlijk niet voor bedoeld is. Een beetje zoals de hondenbelasting gebruikt wordt voor van alles…..behalve voor honden ! Moet je dan straks nog langer doorwerken voor je pensioen ? Nou, dat valt wel mee: Ik begon met werken op mijn 17e (was nog nét 16) en heb dus écht 50 jaar gewerkt. Tegenwoordig is werken ‘uit de mode’. In ieder geval hard werken en de 40-urige werkweek: Iedereen ‘studeert’ tegenwoordig – of noemt het in ieder geval zo – tot minimaal een jaar of twee- drieëntwintig. Het liefst dan eerst nog een jaartje vrij er achter aan plakken om ‘jezelf te leren kennen’ en dan misschien eens aan de arbeid. Wil je dan aan 50 jaar werken komen, dan ben je inderdaad al dik in de zeventig als je stopt. Een gewoon gerespecteerd vak leren ? Tja, dat is voor lulletjes-de-behanger. Bijna allemaal een beroep met een moeilijke naam, waarvan niemand eigenlijk weet wat het precies inhoudt. Mensen om gewoon dingen te maken en te bouwen zijn niet meer te vinden. Er bestaat voor alles een cursus; ‘LOI – Hoe open ik de voordeur’ en is er geen cursus voor dan biedt Google wel uitkomst. Zelf nadenken is niet meer nodig….en wordt dus ook veel minder gedaan. Het is de tijd, snap ik ook wel; maar daarom hoeft het niet goed te zijn. Ach puntje bij paaltje hebben ze in Den Haag het liefst dat je definitief je ogen sluit op het moment dat je met pensioen gaat. Géén zorgkosten, géén pensioen, géén AOW…..en bedankt voor je inzet !

Nabrandertje ?? Ben zo benieuwd waar we nu weer al die gevluchte Russen gaan huisvesten. We gaan wijken bouwen voor Oekraïners, we hebben al hele wijken voor Afrikaanse vluchtelingen en voor vluchtelingen uit Azië….. Zal het ooit weer zover komen dat we ook weer wijken voor Nederlanders gaan bouwen ?