Als gepubliceerd in IM3-16: ‘De gezelligste motor-merk-typeclub van Nederland ‘IOCH’.

DROWN IN MY OWN TEARS

Herman Brood……veel 30-minners denken nu dat ik een nieuwe lunchroom wil gaan promoten, maar niets is minder waar. Het, net na de Tweede Wereldoorlog geboren, multi-talent Brood is een fenomeen in de Nederlandse muziek- en kunstgeschiedenis. ‘Was’ een fenomeen om precies te zijn, want op 11 juli 2001 – tegen half twee in de middag – sprong Herman vrijwillig de dood tegemoet vanaf het dak van Amsterdam-Hilton. In zijn binnenzak vond men een briefje met de tekst; ‘Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. … Rous door zoals ik deed… en treur niet ! maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade – pappa. DROWN IN MY OWN TEARS’. Zijn laatste kunstuiting !

Brood was muziek, Brood was kunst, Brood was Rock & Roll, Brood was drugs en Brood was ook een beetje een échte Intruder. Ja, Brood had wat met de IOCH !

dsc03707

Zelf hoorde ik voor het eerst van Herman Brood eind zestiger jaren – in de vorige eeuw – via mijn oudste broer. Die studeerde destijds in Twente en was groot fan van de Grolloose formatie Cuby + Blizzards, toen notabene gemanaged door Johan Derksen. Inderdaad de mijnheer die op RTL7 alle voetbalbobo’s tegen zich in het harnas jaagt. Big Brother vergastte ouders en andere broers gedurende zijn bezoekjes thuis doorgaans eerst op het geluid van een BSA en vervolgens op muziek van Cuby, waar Brood dus onderdeel van uitmaakte. Een mensenleven later trakteerde broerlief ons op zijn 55ste verjaardag op een privé-concert van Cuby + (ex)Blizzards.

Nou ja; deel uitmaken van Cuby is misschien ook wat teveel credits toedichten aan ‘der Brood’, want zijn drugsgebruik zorgde voor tijdelijke opheffing van de band en later zelfs voor uitsluiting van deelname. Ik dwaal af, want wat is dan de connectie Brood – IOCH (?) vragen veel jongere en/of nieuwe leden zich misschien af. Toen de IOCH haar eerste lustrum vierde – en wie een beetje kan rekenen komt dan uit op het jaartal 1996 – geschiedde dat in de IJsselhal in Zwolle. Onverwacht hoogtepunt van deze viering was toen de aanwezigheid van zijne Koninklijke ‘Rock-and-roll-junkie’ Hoogheid Herman Brood. Na enige kunstuitingen van buitenaardse proportie was het resultaat een échte Brood-Intruder en een speciaal voor de IOCH gemaakt doek; een heuse Broodlap !! Niemand kon toen nog bevroeden dat Herman, notabene in het volgende lustrumjaar, in 2001 zijn eigen leven zou uitspringen.

dsc03769dsc03777

Het kan haast geen toeval zijn dat de naam Brood wéér in een IOCH-lustrumjaar (2011) opduikt. Namens de IOCH was Jan Fransen toen aanwezig in het Westcord Art Hotel in Amsterdam, waar voor langere tijd een aantal werken van Brood werden tentoongesteld. Zowel de Brood-Intruder als het speciale IOCH-doek waren op deze tentoonstelling aanwezig. Koos van Dijk (oud-manager van Herman) was hier ook aanwezig. In het door Jan Fransen in IM3-2011 (jaargang 20) geplaatste artikel over deze expositie blijkt duidelijk dat de band Brood-Intruder wel degelijk aanwezig was.

Herman en Koos waren vanaf 1976 als artiest en manager aan elkaar verbonden. Met het album Shpritsz, waarop de topsingle Saturday Night te horen was, brak hij in 1978 door als Herman Brood & His Wild Romance. Zijn muzikale en verdere artistieke carrière bestaat uit vele hoogte en dieptepunten. Niet onterecht wordt Herman vaak de ‘Jimi Hendrix of Kurt Corbain der Lage Landen’ genoemd. Herman werkte niet alleen samen met veel (bekende) musici zoals, Jan Akkerman, Henny Vrienten, Nina Hagen en Dany Lademacher, maar ook met andere kunstenaars als Bart Chabot en Jules Deelder. Film, toneel, schilder- en andere kunst en vooral muziek; het was – zoals al gememoreerd – een multi-talent; een eigenzinnige ‘Intruder’ in de creatieve wereld !

dsc03729

In 2006 – het enige lOCH lustrumjaar dat ik nog niet heb genoemd – schreef ex-Wild Romance-gitarist Dany Lademacher een boek over zijn ‘Broodse-jaren’. In de film Wild Romance, die later in dat jaar verscheen, speelde Daniël Boissevain de rol van Herman Brood. Nu in 2016, weer in een lustrumjaar, duikt de naam Brood opnieuw op in dit magazine……toeval bestaat niet, toch ??

ZOOT