Kolere, heeft Mark er ineens wéér een probleem bij. Nou ja Mark; eigenlijk de Europese Unie die tegenwoordig ook in ‘ons’ land de dienst uitmaakt. De Republikeinen lijken gewoon de midterm-verkiezingen in de VS te winnen en zorgen er zo voor dat Joe Biden nog wel een paar jaar president is van de ‘good old USA’, maar dat eigenlijk Donald Trump en/of zijn trawanten het gewoon weer voor het zeggen hebben. Een ruime overwinning in het Huis van Afgevaardigden en waarschijnlijk nipt in de Senaat, zoals het er nu uitziet.

Oeps, dat zet het hele Oekraïne gedoe ineens in een heel ander daglicht, want Vladimir en Donald vinden elkaar best aardig. Ik weet nog dat Trump eerder dit jaar zei dat een Russische inval in Oekraïne onder zijn bewind nooit zou zijn gebeurd. ‘Poetin is een snuggere vent en ik ken hem erg goed. Heel erg goed.’

Tja, dan heeft Vladimir ineens toch weer meer belangrijke vrienden (USA, China, Noord-Korea, Turkije, Israël, ik noem er maar even een paar die er toe doen)  dan belangrijke vijanden en gaat het ‘conflict’ met de Oekraïne ineens heel anders benaderd worden.

Heel apart om te zien dat de winst direct wordt gerelativeerd in het nadeel van de partij die wint. ‘Poetin gaat niet blij zijn met deze kleine winst’ zag ik al voorbijkomen. Gelul van een dronken aardbei, sorry hoor. Natuurlijk is Vladimir hier wel blij mee. De uitslag is misschien niet overtuigend groot in het voordeel van de Republikeinen, maar ze winnen wél ! Vladimir neemt er heus nog een extra wodkaatje op vanavond. Eergisteren had iedereen het nog over spannende verkiezingen en nu de Republikeinen winnen is het ineens een niet overtuigende winst en wordt de winst dus – zoals al eerder opgemerkt – op allerlei manieren door onze staatsmedia gebagatelliseerd. Wat een vreselijk stom geneuzel. ‘De verwachte gigantische rode golf is uitgebleven’ en dus legt de staatsmedia het verlies van Biden niet uit als verlies maar als winst. Er werd geen ‘gigantische rode golf verwacht’ er werd een nek-aan-nek race verwacht en dat is het ook geworden, met de Republikeinen als winnaar. ’T is een beetje Ajax–PSV uitslag 1–2 en dan zeggen dat Ajax eigenlijk heeft gewonnen, omdat PSV ook met 1-4 had kunnen winnen. Ook Joe Biden zelf weet de nederlaag ‘goïng Dutch’ (want als ergens in een regering nederlagen gewoon als winst worden uitgelegd is dat wel in ons eigen landje) ook als ‘overwinning’ voor zijn Democraten neer te zetten. Raar hoor ! Vandaag openen de kranten er al niet eens meer mee. Het is een waarheid die ze niet graag vertellen.

De Republikeinen (Trump en/of anderen) gaan de Oekraïne lekker overlaten aan de NAVO en die is dus niet eensgezind. Hoppa, daar gaat mijnheer Zelensky de bietenbrug op en heeft Nederland weer ‘for no good reason’ een paar miljard in een bodemloze put gesodemieterd. Kwestie van toch maar even onderhandelen – hoe hard mijnheer Zelensky ook ‘nee’ roept – en nader tot elkaar komen. Gaskraan vanuit Rusland weer open – wel vriendelijk vragen natuurlijk – en ons mét betaalbaar gas weer eens concentreren op binnenlandse problemen. Stoom van de ketel, bommen weer veilig de bunkers in en ‘happy new year’ zou ik zeggen !!!