Terwijl in het naburige Nissewaard – vroeger als Spijkenisse al het afvalputje van Rotterdam – bijna geen dag meer voorbij gaat zonder een steekpartij, hebben we het hier in het pittoreske Brielle eigenlijk nog steeds over een in 2005 begane moord in het nog net iets meer naburige Westvoorne. Een bizarre en afschuwelijke moord, waarvoor ook eindelijk na bijna 15 jaar iemand is veroordeeld. Het geeft feitelijk wel aan dat het dus doorgaans gewoon prettig leven en aangenaam motorrijden is in – en om – ‘het Brielse’.

Daarom verbaast mij ook de inhoud van het ‘kerstblog’ op de gemeentelijke website van ‘onze’ burgemeester. Een aardige en kundige man, waarmee het doorgaans prima leven is in het vestingstadje. In zijn blog gaat het deze keer over ondermijning. Dit houdt volgens het OM in; de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen. Niets nieuws dus eigenlijk, maar het is momenteel ‘hot’ en bestrijding ervan is net als heel veel andere dingen die eigenlijk door het rijk geregeld zouden moeten worden nu ook neergelegd bij gemeenten (uiteraard zonder extra budget, dus de gemeentelijke belastingen kunnen wel weer omhoog).

Ondermijning dus en ‘mijn’ burgemeester schrijft er een blog over vol. Als voorbeeld noemt hij grote cocaïnevondsten, het aantreffen van wietplantages, illegale gokpraktijken, illegale prostitutie, heling van gestolen goederen, het omkatten van auto’s voor criminele praktijken, arbeidsuitbuiting, mensensmokkel en een illegaal clublokaal van een criminele motorbende. ‘We hebben het allemaal in Brielle meegemaakt,’ zo merkt hij op. Tja, denk ik dan; cocaïnevondsten in het grootste havengebied ter wereld, niet écht verwonderlijk. Wietplantages in een landelijk gebied met héél veel stallen, schuren en kassen; ook niet écht verbazend. Gokpraktijken, prostitutie, heling; zo oud als de Romeinen. Ook niet écht een hedendaags probleem toch ? Omkatten van auto’s voor criminele praktijken betekent dubbele woordwaarde, want omkatten op zich is al crimineel gedrag. Spannend hoor ! Arbeidsuitbuiting en mensensmokkel – met dank aan de open grenzen en een falend Europees beleid – lijken mij ook niet specifiek zaken waar ‘mijn’ burgemeester hoge punten mee gaat scoren. Dan rest dus slechts de aanpak van illegale clubhuizen van criminele motorbendes !

Ik heb het hierboven al gezegd; ‘onze’ burgemeester is écht een toffe peer. Hetzelfde geldt voor de burgemeester van het genoemde naburige Westvoorne. Ik zou zo gauw geen socialer en vriendelijker mens kunnen noemen. Toch liet ook hij zich eerder dit jaar in een interview voor het Algemeen Dagblad de ‘overlast van criminele motorbendes’ ontvallen.

Het illegale clubhuis van een criminele motorbende, waaraan de burgemeester refereert, betreft dus ook een soort ‘mancave’ voor de naborrel in een gewoon heel legaal bedrijf op het Seggelant (een bedrijvenpark aan de rand van Brielle). Een paar hier werkzame Yellow Snakes (Satudarah support) nuttigden hier af en toe een pilske, of alcoholvrij sapje. Nooit is er verder iets crimineels vastgesteld in verband met welke ‘motorbende’ dan ook. Het feit dát was blijkbaar al genoeg. Tenslotte noemt de gemiddelde burger tegenwoordig – met dank aan het OM en ‘haar’ media – elke motorrijder die een plaatje op zijn rug heeft een 1% Outlaw Biker en dus draag je niet alleen meer je colours, maar ook het bijbehorende stigma op je motorvest.

Ik snap zoiets gewoon niet. Wie verleidt ‘mijn’ burgemeester om zoiets te zeggen ? Wat is het nut ervan en vooral wat is het doel waarmee het gezegd wordt ?

Een biertje na werktijd, of als weekafsluiter op vrijdagmiddag; het is gemeengoed ook in Brielle ! Bij de bouwmarkt verderop in de straat gebeurt het, bij de autodealer op hetzelfde bedrijvenpark gebeurt het en – verdomd – het gebeurt zelfs in de gemeentelijke instellingen. Gewoon een ruimte waarin het personeel na werktijd nog even bij elkaar hangt en onder het genot van een pilske de dag of de week doorneemt. Niets gevaarlijks aan – ongetwijfeld in strijd met de Drank- en Horecawet – en niemand die zich er aan stoort. Zolang er tenminste geen motor voor de deur staat dus !

   Ride safe – stay healthy and enjoy 2020 !