De corona-opstand in China (écht uniek) is slechts goed voor een minuutje in het ‘overige nieuws’ bij de staatsjournaals. Tja, over corona hebben we het liever niet meer. Terugkijken naar ‘alles’ wat daar in de aanpak is fout gegaan…ehhh doe maar niet ! WHO, RIVM, WEF het ‘lijkt’ niet meer te bestaan. Waar we ook liever niet over praten is de dreiging van China richting Taiwan. Niet over lullen, dus mond dicht en andere kant opkijken. Vanuit Noord-Korea blijft men provoceren met raketjes richting de Zuiderburen, die we voor het gemak dan maar Zuid-Korea noemen. Ver van m’n bed show, prima toch ?? Gas uit Qatar is (leek) geen probleem, ondanks het totale gebrek aan respect voor mensenrechten in dat land. Ook het geld van hun vriendelijke buurtjes – Saoedi Arabië – is belangrijker dan het publiekelijk ophangen van iedereen die een andere mening dan de theedoeken is toegedaan. Iran heeft zichzelf inmiddels helemaal teruggezet naar de Middeleeuwen, maar ook daar hanteren we ‘oogjes dicht en snaveltjes toe’. Afghanistan ? Afgeschreven, ze zoeken het maar lekker uit daar. Ons probleem toch niet (meer) ?! Vanuit Turkije worden aanhoudend militaire acties ondernomen in Syrië en Irak. Oeps, hebben ons vriend Erdoğan nog even nodig als ‘katalysator’ in mogelijke onderhandelingen met zijn Noorderburen. Klap toe de mond en niet over praten. In ‘ons’ Indonesië komt op seks buiten het huwelijk een celstraf te staan van maximaal één jaar en samenwonen voor het huwelijk wordt verboden. Geweldig, niks over zeggen natuurlijk. Onze grootste vrienden in Amerika besluiten in een aantal staten dat abortus niet langer een recht is. Spoel maar lekker door de plee hoor die emancipatie. Dit én nog veel meer slikken we als zoete koek. Zaken doen met ‘andere’ misdadige regimes ? Geen probleem, de economie gaat voor. Het heeft geen – of veel te weinig – aandacht van onze onvolprezen regering. Heerlijk hoor die selectieve verontwaardiging. Wij zijn liever bezig met het afzeiken van Rusland en het nemen van maatregelen tégen specifiek dat land. Maatregelen die ons land overigens totaal naar de kloten helpen en waar men in Rusland de schouders voor ophaalt. Inflatie, energiecrisis, brandstofprijzen, woningnood, falend asielbeleid en ga nog maar effe door: Het komt allemaal door Rusland. Echt niet; het komt allemaal door ‘deugers’ en ‘falers’ van onze eigen regering uit de stad met de ooievaar. Die ‘mauie stad achtâh de dùine’.

Het lijkt niemand een ruk te schelen. De horeca zit ook als een biertje 4 of 5 euro kost nog steeds vol, de ene na de andere vakantie wordt geboekt. In de supermarkt sta je nog in een rij met overvolle karren bij de kassa. De groep mensen die het niet meer redt is – erg genoeg – nog altijd te klein. Bij veel is de klap nog niet aangekomen, maar geloof me: Die komt nog ! De grote groep mensen in die horeca en die rij in de supermarkt snapt nog steeds niet dat zij straks ook bij de groep horen die het niet meer redt.  Begrip, verzet, massaal protest….hoe lang blijft het nog uit ??

Ik blijf me ook afvragen wat er nu precies in onze Tweede Kamer gebeurt. Zitten er mensen die écht gewoon te dom zijn om de gevolgen van hun idiote beslissingen te overzien, of is men – zoals velen beweren – bewust bezig met het creëren van een andere wereld en in dat geval waarom ?? Ergens hoop je dan gewoon op ‘te dom’ en als ik ze hoor lullen als kippen zonder kop, lijkt dat ook de meest voor de hand liggende waarheid. Laten we eerlijk zijn; kwalificaties om minister te worden zijn er niet. De slimste mens van Nederland kan het worden….maar ook de grootste boerenlul maakt kans op zo’n regeringszetel. Het verdient lekker, maar ook niet overdreven goed in vergelijk met andere landen. Het lijkt onwaarschijnlijk – maar waar – dat er mensen in een regering zitten, die een voormalige schurkenstaat aanhoudend sponsoren en met de hakken in het zand staan in hun oordeel over de vermeende agressor, terwijl onrecht elders in de wereld ze blijkbaar geen ruk kan schelen. Dealtjes met allerlei schurkenstaten, mensenrechten negerende landen en gewoon criminelen zijn aan de orde van dag. Bovendien is het een onduidelijk, haat zaaiende en mensen verdelende manier van regeren.

Zolang dus die boodschappenkar vol zit, dat biertje nog op het terras kan worden gedronken, die vakantie in een fout land nog kan worden geboekt, lullen we gewoon nog ouderwets door over het weer, of zeiken we elkaar af over totaal onbelangrijke zaken. Ach…..misschien verdienen we gewoon niet beter…

Ik merk bij mezelf ook dat ik er steeds meer in ga berusten. ‘Slimme mensen’ om me heen merken alsmaar vaker op; ‘waar maak je je druk over, je verandert er toch niks aan ?’ Hebben ze gelijk ? Ik vrees van wel. Denk dat ik de boodschappenkar nog maar eens vol ga scheppen, nu het nog kan. Misschien daarna een lekker biertje op een verwarmd terras hier ergens in het centrum…

FTW