Ik heb het al eerder geschreven; dat we massaal worden besodemieterd werd in  2002 wel duidelijk met de liquidatie van Pim Fortuyn. Vervolgens werd het ‘besodemieteren’ nog eens benadrukt door Saddam Hoessein – willens en wetens 100% gelogen – massavernietigingswapens toe te dichten en op die grond een oorlog te beginnen met Irak. Terug in eigen land werden daarna motorclubs die gewoon gebruik maakten van de vrijheden die onze Grondwet biedt (lees: Bood) ineens geportretteerd als criminele netwerken met heuse doodseskaders en dat soort idiote fratsen. De verkeerde naam – in de optiek van de ‘deugers’ – op je rug, maakte je ineens van hardwerkende huisvader een niets en niemand ontziende crimineel. Besodemieteren – en ik vertaal het maar even vrij als ‘manipuleren door niet de waarheid te vertellen’ werd in de 21ste eeuw politiek gemeengoed. Waarheid en leugen werden en worden alsmaar moeilijker te onderscheiden van elkaar en dat is toch het allerbeste vaarwater voor manipulatie !! Ik ga het lijstje niet meer opnoemen, het is namelijk geen lijstje meer. Het is dagelijkse kost: De leugen regeert en degenen die deze leugen regeren komen er ook nog eens keer op keer mee weg.

We hebben het afgelopen week weer kunnen meemaken met de boeren; de zalvende woorden van Remkes en het direct daarop volgend bewijs van manipulatie door de GroenLinks-praatpop Jesse Klaver. De boeren worden genaaid waar ze zelf bij staan ! Trap er niet in !

We hebben het afgelopen week weer kunnen meemaken met de Oekraïne, waarover nu eindelijk ook – veel te laat natuurlijk – het besef doordringt dat het misschien toch allemaal niet aan oom Vla heeft gelegen.

We hebben het afgelopen week weer kunnen meemaken met energie, waarover nog altijd – ondanks al die prachtige beloften en toezeggingen op Prinsjesdag – geen duidelijkheid is en ik nog dagelijks hoor over faillissementen door de hoge prijzen en families die het niet meer trekken. Schande ! (zie open brief aan Eneco hieronder)

Liegen, bedriegen, ermee wegkomen…..het is niet te geloven maar ze zitten er nog steeds daar in Den Haag. Dat zelfde zooitje dat de hele chaos heeft veroorzaakt gaat gewoon door en het wordt alleen maar erger en erger. Het land gaat volledig naar de kloten !

Ben ik een paar dagen met vrouwlief op vakantie. Gaat ze even nieuwe broeken kopen bij de winkelketen waar ze daar altijd voor slaagt. Lopen we tegen een gesloten deur op, met een briefje er op: IN VERBAND MET PERSONEELSGEBREK ZIJN WIJ GESLOTEN. Een andere favoriete winkel van ons blijkt gesloten omdat er de dag daarvoor kogels door de ruiten vlogen. Even verderop wordt een zaak dichtgetimmerd, omdat de energie niet meer te betalen was. Het benadrukt de stand van zaken in ons land: CHAOS ! De terrassen zitten echter gewoon vol, de pakketbezorgers krijgen de berg aan bestellingen niet bezorgd en terwijl de brandstof pisduur is, is er geen vrij plekkie meer te vinden op de Nederlandse snelwegen. Blijkbaar vinden de meesten het allemaal helemaal niet zo erg…..of ze doen maar net alsof natuurlijk. Asielbeleid, geen woningen, belazerde boeren, toeslagenaffaires, energiecriminaliteit, klimaatwaanzin, langere rijen op Schiphol als op een drukke dag in de Efteling, lege winkels, corona-onwaarheden, uitgeholde zorg en veiligheid, armoede. ‘We’ doen net of er niks aan de hand is. ‘Ober, graag nog zo’n lekker bakkie koffie en doe er gelijk maar een appelpunt bij !’

Vooruit nog even de beloofde ‘open brief’ aan Eneco er onder:

Wij zijn al meer dan 20 jaar klant bij Eneco en hebben in al die tijd vele verzoeken en mogelijkheden gehad om over te stappen naar andere leveranciers met allerlei voorgehouden voordelen, cadeautjes en andere loze beloftes. Altijd hebben wij dat afgehouden want wij waren tevreden over de levering, service en prijs/kwaliteit verhouding. Echter, begin dit jaar hebben jullie in onze beleving de strategie en het beleid helemaal omgegooid en zijn jullie ook meegegaan in de eindeloze honger naar korte termijn winst en het voor de gek houden van klanten.

Immers, wij hebben een aantal jaren geleden heel bewust gekozen voor een contract dat volledig groen zou moeten zijn, Hollandse Wind en Zon, en daar zou geen gasgestookte centrale en/of kolengestookte centrale aan te pas moeten komen. Maar het blijkt dan toch allemaal een grote farce te zijn want de prijs per kWh is in ons geval binnen 1 jaar met 624% gestegen. Ja, u leest het goed, 624%. En dit terwijl er in diezelfde periode overal gesubsidieerde windmolenparken en zonneparken uit de grond gestampt zijn.

Er zou dus groene stroom in overvloed moeten zijn. En dan heb ik het nog niet eens over al die daken op woonhuizen die tegenwoordig zo veel energie terugleveren dat het net dit op sommige plaatsen niet eens meer aankan. Dus vraag ik mij af hoe Eneco, met droge ogen, kan beweren dat de eenheidsprijs voor een kWh Zon en/of Wind energie met 624% moet stijgen? De gasprijs zou niet van invloed mogen zijn want bij mijn weten komt er geen gas aan te pas voor het opwekken van zon en wind energie.

Ik citeer even uit jullie jaarverslag van 2021:     

De EBITDA steeg met 18% naar €572 miljoen (2020: €484 miljoen) en de EBIT naar €222 miljoen (2020: €163 miljoen) een stijging van 36%. De    winst na belastingen eindigde dit jaar op €209 miljoen, een verbetering met 77% ten opzichte van vorig jaar (2020: €118 miljoen). Dit staat toch haaks op de effecten die deze prijzen hebben op ons, jullie klanten? Of zouden we dan toch voorgelogen worden? Wordt de hoge gasprijs (voornamelijk gecreëerd door speculatie) toch misbruikt om alle tarieven omhoog te gooien zodat de EBITDA in 2022 nog eens 50% kan groeien?

Het zou Eneco sieren als ze een winstplafond instellen en het overschot terug laten vloeien in de prijs per eenheid zodat jullie klanten, het fundamentele bestaansrecht van Eneco, hier ook voordeel van hebben. Dat is in mijn ogen een strategie en beleid dat een Energie leverancier dient na te streven.

Samengevat, jullie strategie en het gevoerde beleid hebben er dus voor gezorgd dat wij eens goed om ons heen gaan kijken voor een andere leverancier, maar ik maak mij geen illusies hoor, alle energie leveranciers maken misbruik van deze situatie.

Met steeds minder vriendelijke groeten, een ontevreden klant die zich belazerd voelt.