Het aantal gewelds-, vermogens- en vandalismedelicten dat Nederlanders van 15 jaar of ouder ondervonden is tussen 2012 en 2017 gedaald in alle regionale eenheden van de politie. Hiermee zet de dalende trend van de afgelopen jaren door, al zijn er wel verschillen tussen de gebieden. Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor en de door de politie geregistreerde misdrijven.

Aldus media – op aangeven van het CBS – eerder deze week. Het bericht kabbelt nog een beetje door met wat cijfers en een wat vage beschrijving hoe de Veiligheidsmonitor (en het CBS) aan deze cijfers is gekomen.

Het is toch een beetje alsof je ergens met een rode boodschappentas rondloopt en iedereen roept tegen je dat de tas geel is. Je weet dat het niet klopt, maar onbewust ga je toch twijfelen. Mensen laat je niks wijsmaken. Het is gewoon niet waar ! Criminaliteit neemt nog steeds toe, het wordt alleen anders benaderd, omschreven en behandeld.

Vroeger zat er in elk gehucht een politiebureau. Dat had tot gevolg dat de diender zijn gehucht kende en het gehucht ook zijn diender. Het maakte de stap naar handhaving makkelijker, maar ook de stap van de handhaver naar de voordeur van de betrokkene. De diender wist precies wie de vervelio’s, de BIO’tjes (Boefjes in Opleiding) en de échte criminelen in zijn wijk waren. Het interesseert de hedendaagse ‘grote-bureau-agent’ heus geen moer wat er nu in jouw wijk gebeurt. ‘Maar daar hebben we de wijk- of buurtagent nu toch voor ?’; hoor ik je al denken of zeggen. Ja, dat zou wel zo moeten zijn, maar de ‘buurtsuper’ zit tegenwoordig gewoon ook 7 hoog achter de gezeemde ramen op dat grote regiobureau. Administratie, koffieautomaat, overleggen, social media, gezeik van de chef aanhoren…….de ‘buurtsuper’ is hoogstens 4 uur per week écht op straat in zijn wijk aanwezig.

 Foto; Pascal Pelikaan

Dat de aangiftebereidheid afneemt – zelfs sterk afneemt – is niet verwonderlijk. Wie ziet er nog daadwerkelijk resultaat van zijn – of haar – aangifte. Laat me niet lachen zeg, op het bureau proberen ze je met allerlei excuses weer zo snel mogelijk de straat op te praten. Fietsendiefstal is écht niet afgenomen, integendeel ! Bijna niemand gaat hiervoor nog de moeite nemen om een halve dag op een 50 kilometer verderop gelegen districts- of regiobureau te gaan zitten wachten tot eindelijk de handtekening onder de aangifte kan worden geplaatst. Denkt er nu werkelijk nog iemand in Nederland dat de politie serieus op zoek gaat naar zijn – of haar – gestolen rijwiel. Het gebeurt niet mensen, echt niet ! Ja, heel af en toe komt er een gestolen fiets boven water, maar dat is niet het gevolg van recherchewerk. Hier is dan sprake van oplettende burgers, of een ouderwetse toevalstreffer (de diender struikelt over een gestolen fiets). Veel minder van dit soort geregistreerde ‘misdaden’ worden vervolgens weggestreept tegen de forse toename in ‘geweldsdelicten’. Ja zo blijf je lekker in balans zeg. Ook het feit dat in steeds meer regio’s aangifte in persoon haast niet meer mogelijk is speelt een rol bij de tanende aangiftebereidheid. Nog altijd weet een behoorlijke groep mensen de juiste richting niet te vinden op de digitale snelweg.

Een andere reden van verdraaide cijfers is het handhavingsafschuifsysteem. Onze politie heeft geen tijd en mensen genoeg om alles aan te pakken (op zich al raar als de criminaliteitscijfers écht dalen) en probeert zoveel mogelijk – ook misdrijven – door te schuiven naar gemeentelijke handhaving, natuur- en/of milieuhandhavers en naar civiel recht. Prachtig natuurlijk, maar daar zijn de bevoegdheden beperkt en de ‘zaken’ geeft de politie graag door, maar de daarbij horende ‘bevoegdheden’ echter niet. Gevolg; met veel dingen gebeurt gewoon niets…….en ook deze zaken tellen niet mee in de criminaliteitscijfers.

 Knippen maar….

Veel ‘misdaden’ gaan we ook ineens anders noemen; vandalisme is makkelijker te benoemen als baldadigheid toch ?? Geen registratie en ook minder arbeidsintensief. Andere criminaliteit laten we na de eerste letter (de c dus) gewoon anders klinken. Van criminaliteit maken we gewoon cultuurverschil, handig he ?! Je geeft je vrouw een oplawaai, maar ja…..in jouw vorige thuisland is dat heel normaal; cultuurverschilletje. De omschrijving ‘verwarde man c.q. vrouw’ in plaats van crimineel, maakt van legio incidenten een zorgdossier in plaats van een strafblad. Ja, weer een paar positieve procentjes gewonnen in de Veiligheidsmonitor. Wietteelt (legaliseer die zooi toch gewoon, of verdient de overheid er dan minder aan), drugslabs, coke, het neemt nog steeds hand over hand toe en niet af, zoals het CBS ons wil doen laten geloven. Ook hier is het weer een liedje met dezelfde eentonige tekst; ‘geen tijd, geen mensen’. Burgertips belanden in nooit meer bekeken digitale systemen, of onderin een stoffige lade. Drugs is booming business. Is de dividendbelasting er soms buiten mijn weten op afgeschaft ?

 Wiet tiert welig

Hebben we ook nog de verkeersmisdrijven. Ook daar meldt het CBS een forse afname. Niet zo vreemd denk ik dan, want wie ziet er nog grote alcoholcontroles, of controles op andere verkeersmisdrijven……ik niet ! Kijk ik alleen even naar de gemeente waar ik zelf woon, dan was het 5 jaar geleden nog zo dat er minimaal een keer per maand een grote alcoholcontrole plaatsvond en dat wekelijks de zogenaamde horecadiensten van de politie in de weekenden een paar uurtjes specifiek op alcoholgebruik controleerden. Minimaal vier keer per jaar was er een grootschalige controle, waarbij ook op drugs, belastingfraude en noem maar op werd gecontroleerd. Deze zgn. ANPR-controles bestaan nog steeds, maar het worden er ook al minder. Verkeercontroles waren er écht wekelijks en ook controles op milieu- en natuurovertredingen en misdrijven vonden minimaal één keer per kwartaal op redelijk grote schaal plaats. Er is bijna niets meer van over; de kans op een grote prijs in een loterij is daadwerkelijk groter geworden, dan de pakkans bij een verkeersmisdrijf. Komt ie weer hoor, de dooddoener; ‘geen tijd, geen mensen’ ! Prima, maar dus ook geen registraties in de criminaliteitscijfers.

Geloof me, ook in die onderbemande en slecht functionerende districts- en regiobureaus zitten een aantal goede politiemensen. Hoe gefrustreerd moeten die door het leven gaan ? De politie is failliet, het instituut is totaal ontspoord. Ja, dan gewoon trots gaan melden dat het goed gaat in Nederland, want de criminaliteitscijfers blijven dalen…….mafketels !